MTB-läger – Romeleåsen
MTB-läger – Romeleåsen
MTB-läger – Romeleåsen
MTB-läger – Romeleåsen
MTB-läger – Romeleåsen
MTB-läger – Romeleåsen
MTB-läger – Romeleåsen

Multisportaren Robert Glembro är arrangör av det prestigelösa och välorganiserade MTB-lägret

Några kilometer från Genarp böljar gröna ängar i ett vackert landskap. Romeleåsen bjuder på ett kuperat område med blandad lövskog som för säsongen skiftar i rödgula färger. Djur och boskap har trampat naturliga stigar som slingrar sig över åsen som ett snirkligt paradis av stigar för MTB-cyklister.

Vi bodde i i Frisksportarnas hus vackert beläget och omgivet av natur. Ett enkelt boende med vedeldad bastu och en gemensam sovsal gav känslan av en klassresa i högstadiet. Ett gäng aktiva och sociala personer nära till skratt gjorde att alla snabbt kom in i gemenskapen.

Vi var några nybörjare som hyrde MTB-cyklar på Outdoor 55 i Genarp. Kvällsrundan förbi natursköna Häckeberga slott blev en bra uppvärmning och inkörning av cyklarna. När cyklarna var parkerade tände vi kaminen och lärde vi känna varandra. Med kurrande magar njöt vi av en god pumpa-soppa med linser och MTB-bröd.

Tidig uppstigning och en regnkall morgon förberedde vi oss inför dagens tävling, God frukost laddad med kolhydrater med förväntansfulla deltagare gjorde vi oss startklara. MTB-orientering med en twist som passar både nybörjaren och experten skulle vi plocka så många poäng som möjligt på tre timmar. Stenhård cykling kors och tvärs i skog och landsväg letade vi febrilt efter kontrollerna medan minuterna rann iväg. Grattis till Johan som tog hem vandringspriset i år. Ett prisbord med MTB-jackor, strumpor, flaskor, tröjor fick vi ett pris där alla till slut blev en vinnare. Priserna var skänkta av Fridhemscykel och Bikeitaly.

Vi fortsatte dagen med teknikträning och lärde oss mycket av VM-deltagaren i MTB Warren Bates med över 20 års erfarenhet inom sporten. Vi lärde oss effektivare svängar, rätt tyngdpunkt på fram och bakhjul, ta sig över stock och sten med rätt lyftteknik och aggressiv attack-pose i nedförsbacke. Warren pushade oss att bli bättre mountinbikare genom att överdriva rörelserna. Vi fick träna på de nyvunna kunskaperna på en tur genom skogen till Genarp och vi kände att vi blev bättre. Malin Tindberg VM-cyklist i MTB var guide och gav oss värdefulla råd.

Bikeitaly.se är en cykelbutik i Lund var på plats och lånade ut nyproducerade cyklar med fram och bakfjädring som gav en mjukare körning.

Massvis med god mat, trevligt sällskap och arrangören Robban (Robert Glembro) bjöd på sig själv gjorde helgen minnesvärd.

Stort tack till Robban, Warren, Malin och kocken för god mat.

Peter Rosenqvist, Oktober 2014